Hipertenzije novorođenčadi


hipertenzije novorođenčadi japanski postupak liječenja hipertenzije

Sindrom iznenadne dojenačke smrti Plućna hipertenzija Plućna hipertenzija visok tlak u plućima poremećaj je u kojem su krvne žile pluća novorođenčeta stisnute i ozbiljno ograničavaju hipertenzije hipertenzije novorođenčadi krvi koja struji hipertenzije novorođenčadi pluća.

Posljedica je opasno snižavanje razine kisika u krvi, hipertenzije novorođenčadi stanje je po život opasno. Dijete u maternici ne udiše zrak pa je protok krvi kroz pluća oskudan jer se krv obogaćuje kisikom putem posteljice.

Zbog toga većina krvi u djeteta prelazi direktno iz hipertenzije novorođenčadi u lijevu pretklijetku kroz otvor između pretklijetki foramen ovale.

hipertenzije novorođenčadi

Od krvi koja nastavlja protok hipertenzije novorođenčadi stranom srca većina odlazi iz plućne arterije u aortu kroz krvnu žilu koja ih spaja ductus arteriosus. Kroz pluća iz desnoga srca protječe samo mala količina krvi. Po rođenju se foramen ovale i duktus arteriozus zatvaraju, a krv iz desnoga srca ulazi u pluća.

Međutim u malobrojne novorođenčadi krvne žile pluća ostaju stisnute, zbog čega hipertenzije novorođenčadi ovale ostaje otvoren; duktus arteriozus također može ostati otvoren.

U toj situaciji krv iz desnoga srca mimoilazi pluća kao u fetusa i razina kisika u krvi vrlo je niska.

Saznajte više o krvnom tlaku u sljedećim tekstovima:

Plućna hipertenzija najčešća je u prenošene novorođenčadi, kao i u one čije su majke u trudnoći uzimale visoke doze acetilsalicilne kiseline aspirina ili indometacina. Često se javlja i u novorođenčadi s hipertenzije novorođenčadi drugom bolesti pluća, kao što je mekonijski aspiracijski sindrom ili upala pluća, ali može nastati i u novorođenčadi čija su pluća inače zdrava.

pomoći u hipertenzije hipertenzija lijekovi drugi linije

Može se dati natrijev bikarbonat putem vene. Obadva načina liječenja dovode do proširenja otvaranja krvnih žila u plućima. Sistemski u ostalim dijelovima tijela krvni tlak valja održavati davanjem otopina i lijekova.

hipertenzije novorođenčadi

U suprotnom, niski tlak u tijelu dovodi do još manjeg protoka krvi kroz pluća jer se povećava količina krvi koja prolazi sa desne na lijevu stranu srca. U najtežim slučajevima dijete valja podvrgnuti hipertenzije novorođenčadi izvantjelesnom membranskom oksigenacijom dok tlak u plućima ne padne.

Tom tehnikom djetetova krv cirkulira kroz stroj srcepluća membranski oksigenator gdje se obogaćuje kisikom, a oslobađa se ugljičnog dioksida; potom se krv vraća djetetu.

liječenje hipertenzije učinak na potentnost hipertenzije i hipertoničnost

Istražuje se liječenje udisanjem niskih koncentracija dušičnog monoksida koji dovodi do širenja plućnih krvnih žila. U ovom poglavlju:.

hipertenzije novorođenčadi