Članak hipertenzija, KALENDAR ovulacije


sinuforte hipertenzija

Svjetski dan hipertenzije Objavljeno: Obilježavanje Svjetskog članak hipertenzija hipertenzije inicirala je  Svjetska liga za borbu protiv hipertenzije Tema obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije Povišeni krvni tlak ili hipertenzija je tiha podmukla bolest, koja godinama ne mora pokazivati nikakve članak hipertenzija, dok se ne razviju oštećenja ciljnih organa. Hipertenzija je globalna epidemija  i vodeći čimbenik rizika za smrtnost i invaliditet u svijetu.

Četiri od deset odraslih osoba iznad 25 godina u svijetu ima povišeni krvni tlak.

mandarine od hipertenzije hipertenzija egipat

Jedan od razloga tako lošoj kontroli hipertenzije je to što ljudi nisu svjesni da imaju povišeni tlak. Naime, mjerenje tlaka je osnova, kako u postavljanju dijagnoze tako i u praćenju učinka terapije.

članak hipertenzija

Danas je vrlo jednostavno mjeriti krvni tlak, bilo kod liječnika ili uređajima za kućno samomjerenje tlaka. Međutim, treba podići razinu svijesti opće populacije o važnosti mjerenja i kontrole krvnog članak hipertenzija.

Preporuka je Svjetske lige za hipertenziju članak hipertenzija svatko provjeri krvni tlak barem jednom godišnje, a osobe koje boluju od hipertenzije prema preporuci liječnika.

članak hipertenzija živi i mrtvi voda za liječenje hipertenzije

Povišen arterijski tlak je glavni nezavisni čimbenik rizika članak hipertenzija kardiovaskularni članak hipertenzija i smrtnost. U Hrvatskoj članak hipertenzija kardiovaskularne bolesti glavni uzrok smrtnosti: Iako je hipertenzija povezana s rizičnim čimbenicima koji se mogu izbjeći i premda postoje učinkoviti lijekovi, istraživanja pokazuju da se ona loše kontrolira.

Istraživanjima provedenim u Hrvatskoj Važno je, stoga, jačati svijest stanovništva o problemu i posljedicama hipertenzije, o mogućnostima prevencije, kontrole i liječenja, a preporučuje se cijeli mjesec svibanj organizirati edukativne javnozdravstvene aktivnosti. Bitno je naglasiti da se na članak hipertenzija za razvoj visokog krvnog tlaka može utjecati promjenom štetnih životnih navika: smanjenjem unosa soli.

članak hipertenzija