Tretira hipertenzije. Dr. Valković: Povišeni krvni tlak, opasna bolest bez izrazitih simptoma


Netretirana hipertenzija povećava napor kome su izloženi srce i arterije, što konačno dovodi do njihovog oštećenja. Hipertenzija povećava rizik od otkazivanja srca, srčanog udara infarkt miokarda i šloga. Na sreću, tretman visokog krvnog pritiska je obično uspešan i lako se primenjuje. Ovde ćemo prikazati tretman osnovne primarne hipertenzije.

Osnovna hipertenzija nema uzrok.

vezani članci

Kod nekih pacijenata manji unos natrijuma i alkohola, održavanje idealne telesne težine, redovno vežbanje i ostavljanje pušenja su dovoljni za kontrolu visokog krvnog pritiska.

Međutim, mnogim pacijentima je potreban i lek kako bi se pritisak smanjio. Sledi pregled različitih vrsta lekova koji mogu da se prepišu. Tretira hipertenzije se generalno dobro tolerišu, lekovi za visoki krvni pritisak mogu da imaju brojne nuspojave; te nuspojave zaviste od specifičnog leka, doziranja i drugih faktora. Neke osobe će pozitivno odgovoriti na jedan lek, dok će druge na neki drugi. Zato je potrebno vreme da bi se utvrdio pravi lek ovi i odgovarajuća doza za efikasno snižavanje krvnog pritiska i najmanje moguće nuspojava.

Diuretici — Diuretici snižavaju krvni pritisak uglavnom time što uzrokuju izlučivanje veće količine tretira hipertenzije i natrijuma, čime se redukuje volumen u celom telu i izaziva širenje dilatacija krvnih sudova. Diuretici koji se koriste za tretman visokog krvnog pritiska su tiazidi hlortalidon, hidrohlortiazid i indapamid.

Dr. Valković: Povišeni krvni tlak, opasna bolest bez izrazitih simptoma

U nekim slučajevima se daje suplementacija kalijuma ili tretira hipertenzije koji sadrže kalijum amilorid, spironolakton ili triamterenu kombinaciji sa tiazidnim diureticima jer tiazidi mogu da dovedu do deficijencije kalijuma pošto se on izbacuje urinom.

Nuspojave — Nuspojave nisu česte sa manjim dozama tiazidnih diuretika. Zamor, vrtoglavica, slabost i drugi simptomi mogu da se tretira hipertenzije kao rezultat smanjene količine natrijuma, kalijuma i nivoa vode. Drugi simptomi mogu da budu reverzibilna tretira hipertenzije i nagla pojava gihta. ACE inhibitori — Inhibitori angiotenzin konvertujućeg enzima ACE blokiraju produkciju hormona angiotenzina II, jedinjenja koje se nalazi u krvi a koje dovodi do sužavanja, kontrikcije krvnih sudova i povišenja krvnog pritiska.

Redukcijom proizvodnje angiotensina II, ACE inhibitori omogućavaju krvnim sudovima da se prošire, čime se snižava krvni pritisak tretira hipertenzije poboljšava sr;ana funkcija. ACE inhibitori su benazepril, kaptopril, enalapril, fosinopril, lizinopsil, moeksipril, perindopril, kvinapril, tretira hipertenzije i trandolapril.

Nuspojave — Kod nekih pacijenata, ACE inhibitori uzrokuju uporan suv kašalj koji prestaje kada se prestane sa upotrebom leka.

Ređe nuspojave obuhvataju suva usta, mučninu, vrtoglavicu prilikom stajanja, osip, bol u mišićima tretira hipertenzije, povremeno, disfunkciju bubrega. Potencijalno ozbiljna komplikacija ACE inhibitora je angioedem, koji se javlja kod 0.

  • Hipertenzija je opasnija za žene - PLIVAzdravlje
  • Hipertenzija — tihi ubojica Što je visoki krvni tlak?

Osobe sa angioedemom brzo nekoliko minuta do sati nakon uzimanja leka razvijaju oticanje usana, jezika psihološki hipertenzija grla, što može da ometa disanje.

Ti simptomi predstavljaju hitno stanje i treba prestati sa upotrebom ACE inhibitora.

Debljina i visoki krvni tlak

Dostupni ARB su kandesartan, irbesartan, lozartan, telmisartan i valsartan. Neki pacijenti koji uzimaju blokatore angiotenzin II receptora iskuse vrtoglavicu, pospanost, glavobolju, mučninu, suva usta, bol u stomaku ili druge nuspojave.

Blokatori kalcijumovih kanala — Blokatori kalcijumovih kanala redukuju količinu kalcijuma koji dospeva u glatke mišiće i zidove krvnih sudova i srčanog mišića. Mišićnim ćelijama je kalcijum potreban za kontrakciju. Zato inhibicijom protoka kalcijuma kroz membranu mišićnih tretira hipertenzije blokatori kalcijumovih kanala dovode do opuštanja mišićnih ćelija i dilatacije krvnih sudova čime se redukuje krvni pritisak, kao i snaga otkucaja srca i puls.

Postoje dve tretira hipertenzije kategorije blokatora kalcijumovih kanala: Dihidropiridini kao što su amlodipin, felodipin, izradipin, nikardipin, nifedipin i nizoldipin.

Hipertenzija je opasnija za žene Objavljeno Yahoo News Istraživanje američkih znanstvenika pokazuje kako je previsoki krvni tlak znatno opasniji za zdravlje srca kod žena nego kod muškaraca. Znanstvenici s Wake Forest University su pratili ispitanika starija od 53 godine koji nisu imali drugih poteškoća sa zdravljem osim hipertenzije. Tijekom tretira hipertenzije je analizirana funkcija krvnih žila i srca te prisutnost ključnih hormona.

Nedihidropiridini kao što su diltiazem i verapamil. Nuspojave — Nuspojave blokatora kalcijumovih kanala variraju u zavisnosti od specifičnog agensa. Pacijenti koji tretira hipertenzije dihidropiridine mogu da osete glavobolju, vrtoglavicu, crvenilo, mučninu, pretarani rast desni gingivalnu hiperplazijuili oticanje ekstremiteta periferni edem.

Tretman visokog krvnog pritiska kod odraslih

Nedihidropiridini povremeno uzrokuju preveliko usporavanje pulsa. Druge nuspojave su glavobolja i mučnina sa diltiazemom i konstipacija sa verapamilom. Beta blokatori delimično snižavaju krvni pritisak smanjenjem pulsa i siline srčanog rada. Beta blokatori su akubutolol, atenolol, betaksolol, bizopralol, karteolol, metoprolol, nadolol, penbutolol, propranolol i timolol.

Neki beta blookatori imaju kombinovanu aktivnost blokirajući i beta. To su labetalol i karvedilol. Nuspojave — Beta blokatori mogu da pogoršaju tretira hipertenzije astme i drugih plućnih bolesti, ili bolest krvnih sudova van srca kao što je periferna vaskularna bolest.

Zbog toga se obično ne preporučuju pacijentima sa tim stanjima. Pored toga, beta blokatori mogu da maskiraju simptome niskog šećera u krvi hipoglikemije kod osoba sa dijebatesom koje se tretiraju insulinom. Beta blokatori mogu tretira hipertenzije uzrokuju i zamor, vrtoglavicu, nesanicu, smanjenu mogućnost fizičke aktivnosti i uspored rad srca, kao tretira hipertenzije hladne ruke i noge zbog redukovanog dotoka krvi u ekstremitete. Alfa blokatroi — Alfa blokatori relaksiraju ili redukuju tonus nevoljnih tj.

Povećanje prečnika krvnih sudova poznato je kao "vazodilatacija. Nuspojave — Alfa blokatori mogu da uzrokuju vrtoglavicu, naročito kada ustajete, glavobolju, slabost, pospanost, nizak krvni pritisak kada stojite i drugo.

Mogu i da povećaju rizik od razvoja otkazivanja srca. Zbog toga se ne koriste često kao prvi tretman esencijalne hipertenzije. tretira hipertenzije

  • Višak masnog tkiva u tijelu povećava vrijednosti metaboličkih činioca kao što su povišen šećer i inzulin u krvi, povišeni lipidi i natrij, tijelo zadržava vodu, što tretira hipertenzije zajedno čini složene mehanizame kojim prekomjerna težina povećava krvni tlak.
  • Hipertenzija Sensor: Hipertenzija- Tihi ubojica iz sjene Kr vni tlak je tlak kojim krv djeluje na stjenke krvnih žila arterija.
  • Nema izrazitih simptoma ni tegoba, no posljedice i komplikacije vrlo su ozbiljne i smrtonosne.
  • Hipertenzija arterija
  • Slike može konzumirati u hipertenzije
  • Hipertenzija Sensor: Hipertenzija- Tihi ubojica iz sjene - Poliklinika Analiza
  • Vitamina i hipertenzija

Mogući izuzetak je kod tretira hipertenzije muškaraca sa simptomima povezanim sa uvećanom prostatom; ti simptomi mogu da se ublaže alfa blokatorom Direktni vazodilatori — Direktni vazodilatori opuštaju ili redukuju tonus krvnih sudova. Dva leka iz ove klase su hidralizin i hipertenzija je začepljen krvne žile. Minoksidil se obično koristi tretira hipertenzije slučaju teške ili rezistentne hipertenzije.

Nuspojave — Nuspojave povezane sa direktnim vazodilatorima su glavobolja, slabost, mučnina, konstipacija, oticanje donjeg dela nogu i ubrzan rad srca. Ti efekti se obično svode na minimum kombinovanjem vazodilatora tretira hipertenzije beta blokatora.

Minoksidil može da uzrokuje i tretira hipertenzije maljavost. Rogain, koji se koristi za tretira hipertenzije, je oblik minoksidila koji se primenjuje na koži. Pored razmatranja efikasnosti i potencijalnih nuspojava, on ili ona će razmotriti i opšte zdravlje pacijenta, pol, starost i rasu; težinu tretira hipertenzije krvnog pritiska; dodatna medicinska stanja; i da li određen ne treba koristiti.

Hipertenzija je opasnija za žene

Neki antihipertenzivi se specifično preporučuju za tretman određenih stanja, čak i kod osoba koje nemaju visoki krvni pritisak. U mnogim slučajevima, pacijent sa nekim takvim stanjem ima i visok krvni pritisak.

Na primer: ACE inhibitor se preporučuje osoba sa dijabetes melitusom koje imaju tretira hipertenzije nivoe proteina u urinu proteinurijaotkazivanje srca, ili istoriju srčanog udara.

Beta blokatori se preporučuju osobama sa otkazivanjem srca ili prethodnim srčanim udarom. Beta blokatori ili blokatori kalcijumovih kanala mogu da se preporuče za kontrolu simptoma kod osoba sa anginom pektoris, što je privremen bol u grudima uzrokovan neadekvatnim snabdevanjem srčanog mišića kiseonikom kod pacijenata sa bolesti koronarnih arterija.

Postoje i određeni antihipertenzivi koji tretira hipertenzije nekim pacijentima ne preporučuju.

Kako se mjeri krvni tlak?