Zidena hipertenzija. Pušačima marihuane trostruko pogubnije posljedice visokog tlaka


Pušačima marihuane trostruko pogubnije posljedice visokog tlaka Rezultati su to studije u koju je bilo uključeno zidena hipertenzija osoba.

Italijanski komentator plakao nakon trećeg gola: Mama Mia, Manolaas!!

Poznato je da je nekoliko američkih saveznih država legaliziralo marihuanu, a još ih nekoliko kani to učiniti. U brojnim je saveznim državama njezina upotreba dekriminalizirana.

Ako konzumiranje kanabisa utječe na razvoj kardiovaskularnih bolesti i u konačnici zidena hipertenzija smrt pojedinca, na zdravstvenoj je zajednici i na kreatorima politike da povedu računa o zaštiti zajednice", smatra Yankey.

Uberi dan - Plućna hipertenzija

Poznato je da se marihuana koristi u medicinske svrhe, primjerice kod liječenja glaukoma, no zna se i da ta biljka sadrži oko kemijskih tvari od kojih neka djeluju antibakterijski, neka opuštaju, a neka mogu uzrokovati halucinacije.

Glavni sastojak kanabisa je psihoaktivna tvar THC deltatetrahidrokanabinol. U istraživanju, čiji su zidena hipertenzija objavljeni u časopisu European Journal of Preventive Cardiology, sudjelovalo je dvadesetgodišnjaka u sklopu velike ankete provedene na državnoj razini.

Napravljena je usporedba s podacima o zidena hipertenzija iz Državnog centra za zidena hipertenzija statistiku. Rezultati ankete pokazali su da je prosječno konzumiranje kanabisa među mladima trajalo oko 11 i pol godina.

Javnozdravstvena akcija prevencije hipertenzije na Cvjetnom trgu

U toj je populaciji zabilježen gotovo tri i pol puta veći rizik od smrti od posljedica hipertenzije nego kod osoba koji su kazali da ne konzumiraju marihuanu. Ustanovljeno je i da je opasnost rasla sa svakom godinom pušenja.

Znanstvenici koji nisu sudjelovali u istraživanju smatraju da istraživanje treba ponoviti, no da i postojeći razultati izazivaju zabrinutost.

Ateroskleroza je process u kojem dolazi do zadebljanja i oštećenja stijenke krvnih žila stvaranjem različitih aterosklerotskih promjena plaka, ateromakoje karakterizira upala i proliferacija stanica stijenke krvne žile. Takve žile ograničavaju dotok krvi u organe i tkiva. Najčešći rizici razvoja ove bolesti su hipertenzija, hiperlipidemija, dijabetes, pušenje, fizička neaktivnost, obiteljska anamneza itd. U slučaju povišenog krvnog tlaka u žilama može doći do povećane propusnosti njihovog endotela te se LDL apsorbira zidena hipertenzija tim mjestima. Na tim mjestima počinje nakupljanje i makrofaga te se počinje stvarati aterosklerotski čep.