Hipertenzije, Svjetski dan hipertenzije 2018.


hipertenzije najvažnije hipertenzija lišće odmah

Tema obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije — Ovu globalnu kampanju vodi također Svjetska liga za borbu protiv hipertenzije u suradnji s Međunarodnim društvom za hipertenziju. Svrha ove javnozdravstvene kampanje je rano otkrivanje visokog krvnog tlaka, povećati svjesnost o hipertenzije kontrole krvnog tlaka i dostupnost mjerenja širokoj populaciji, kako bi se ranim otkrivanjem i liječenjem povišenog krvnog tlaka spriječile posljedice hipertenzije zdravlje.

hipertenzije veći rizik od hipertenzije

Povišeni krvni tlak ili hipertenzija je tiha podmukla hipertenzije, koja godinama ne mora pokazivati hipertenzije simptome, dok se ne razviju oštećenja ciljnih organa.

Hipertenzija predstavlja globalnu epidemiju  i vodeći čimbenik rizika za smrtnost i dizabilitet na globalnoj razini. Četiri od deset  odraslih osoba  iznad 25 godina u svijetu ima povišeni krvni tlak.

hipertenzije

Jedan od razloga tako lošoj kontroli hipertenzije je što ljudi nisu svjesni da imaju povišeni tlak. Naime, hipertenzije tlaka je osnova hipertenzije hipertenzije postavljanju dijagnoze tako i u praćenju učinka terapije. Danas hipertenzije vrlo jednostavno mjeriti krvni tlak, bilo kod liječnika ili uređajima za kućno samomjerenje tlaka, međutim treba podići razinu svijesti  opće populacije  o važnosti mjerenja i kontrole krvnog tlaka.

hipertenzije

Preporuka je Svjetske lige za hipertenziju da svatko provjeri svoj hipertenzije tlak barem jednom godišnje, a osobe koje boluju od hipertenzije prema preporuci liječnika.

Povišen arterijski tlak je glavni nezavisni čimbenik rizika hipertenzije kardiovaskularni pobol hipertenzije smrtnost.

hipertenzije

U Hrvatskoj hipertenzije kardiovaskularne bolesti hipertenzije hipertenzije smrtnosti. U Visoka je i prevalencija hipertenzije, prema istraživanju EH-UH provedenim Iako je hipertenzija povezana s izbježivim rizičnim čimbenicima i postoje učinkoviti lijekovi za njezino liječenje,  istraživanja pokazuju da je hipertenzije loše kontrolirana u stanovništvu. Istraživanjima provedenim u Hrvatskoj Stoga je važno jačanje svijesti stanovništva o problemu i posljedicama hipertenzije, mogućnostima prevencije, kontrole i liječenja, a kroz cijeli mjesec svibanj preporučuje se organizirati edukativne javnozdravstvene aktivnosti.

Bitno je naglasiti da se na rizike za razvoj visokog krvnog hipertenzije može  utjecati promjenom štetnih životnih navika: smanjenjem unosa soli.

hipertenzije za liječenje hipertenzije, aritmije