Vrt hipertenzija


Svaki treći stanovnik Hrvatske ima povišeni krvni tlak, koji se danas u svijetu smatra ubojicom broj jedan, a kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti u gotovo svim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, gdje su samo u Kardiovaskularne bolesti bile su uzrok smrti u 47,4 posto slučajeva, a od njih su u Podaci pokazuju da se 60 posto osoba s hipertenzijom liječi, odnosno da dobiva preporuke i liječničke recepte za lijekove protiv vrt hipertenzija tlaka, no kontrola tlaka postiže se svega kod 20 posto bolesnika, dodaje Jelaković.

vrt hipertenzija

Uzroci hipertenzije su pretilost, premalo tjelesne aktivnosti, vrt hipertenzija unos kuhinjske soli, alkohol, pušenje, ali i šećerna bolest te oštećenja bubrega. Sve je to moguće spriječiti, ističe Vrt hipertenzija, no ljudi teško mijenjaju loše navike pa su dosadašnji vrt hipertenzija i programi provedbe prevencije polučili slabi uspjeh.

vježba zabranjeno u hipertenziji

Drugi je razlog loše kontrole visokog tlaka to što trećina oboljelih vrt hipertenzija ne uzme ni jedan propisani lijek, a oni koji počnu s liječenjem s vremenom propuštaju terapiju. U Hrvatskoj su dostupni svi lijekovi za liječenje hipertenzije, kao i suvremene intervencijske metode.

vrt hipertenzija

Hrvatsko društvo za hipertenziju pripremilo je ove godine smjernice za dijagnostiku te bolesti, gdje su jasno određene pretrage koje treba napraviti kod određenih pacijenata, što bi liječnicima trebalo olakšati pristup liječenju.